Gliserol Esteri


Gliserol esteri iceren icecegi icmek dogru mudur?




Merhabalar, Gliserin veya gliserol bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. Bitkisel yağ sanayilerinden yan ürün olarak elde edilenler emin sayılabilirler. Hayvansal yağlardan elde edilenlerin kaynağını iyi araştırmak gerekir. Helal sertifikalı olanları kullanmak en doğrudur. .Gliserin esterleri de gliserinin yağ asitleri ile ile birleştirilmiş şeklidir. Bunlarda bitkisel kaynak ve helal sertifikası aranmalıdır. Sağlıklı günler dileği ile. ..

Cevaplayan Uzman: Prof. Dr. Adem Elgün


Gliserol esterleri 1-Gliseritler 2-Fosfolipidler 1-Gliseritler Gliserol ile yağ asitlerinin esterleşmesi ile meydana gelirler. Gliserol molekülünün üç hidroksil grubu da esterleşebileceği gibi, bir veya ikisi de bağlanabilir. Buna göre tanımlanırlar. (monogliserit, digliserit, trigliserit). Gliserole bağlanan yağ asitlerinin hepsi aynı tür olabileceği gibi farklı yağ asitleri de olabilir. Fosfolipitler Beyaz mumsu maddelerdir. Yapılarında ortak olarak gliserol, yağ asiti, fosforik asit kombinasyonu bulunur. Bu tür bileşik Fosfatidik asit olarak adlandırılır. Fosfolipitler, bu yapıya, değişik alkolik türevlerin eklenmesiyle meydana gelirler. Hücre zarında önemli bileşiklerdir. Ayrıca hücreye dışarıdan gelen uyarıların hücre içine iletilmesinde görevinde rol oynamaktadırlar. (1) Bu katkının içeriğinde olan gliserol bitkisel veya hayvansal kaynaklı olabilir Şayet hayvansal kaynaklı ise tüketilmesi vejeteryanlar için uygun olmayabilir. Bunun dışında inançlarınız ve prensipleriniz açısından bu katkıyı oluşturan maddelerin hangi hayvansal kaynaktan ve ne şekilde elde edildiğini üretici firmadan ürünün kaynağı ve elde ediliş süreci hakkında bilgi alınmalıdır.(2) 1-Biyokimya uygulama el kitabı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları;2015: 39-40. 2-Gültekin F.,A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri Ansiklopedik Sözlük

Cevaplayan Uzman: Diyetisyen Mevlüde Baş


Yetkili Girişi